5 Kasım 2010 Cuma

Tesettür kıyafet derdi…

Not: Efenim aşağıda okuyacağınız bu uzuuun yazı çoook dertli bir anımda yazılmış olup, özellikle bu derdi yaşayanların beni daha çok anlayacağına inandığım bir içeriğe sahiptir.


Neden dertliyim?

Ben başörtülü olan, fakat çalışırken peruk takan bir bayanım. Ankara da yaşıyorum. Ve çok dertliyim. Derdim şu.

1. Ankara da tesettüre uygun kıyafet bulamamak.

2. Bulsam da bunların sadece tesettür kıyafetleri satan mağazalar (setrms, tekbir, tugba-venn) olması ve buradaki kıyafetlerin fiyatlarının ateş pahası olması.

3. Ya da daha mütevazi mağazalarda bulduğum fiyatı daha uygun olan kıyafetlerin ise fi tarihinden kalma hep aynı model kıyafetler olması.

Bilenler bilir Ankara da tesettür giyim konusunda çoooook büyük sıkıntı var.(İstanbuldakiler bu açıdan çok şanslı. Ama şanssız olan çok yer var.) Hele de benim gibi çalışan başörtülü bir bayansanız ve peruk takıyorsanız ve de resmi giyinmek zorundaysanız. Sorun katlanıyor da katlanıyor. Ne de olsa her gün aynı kıyafeti giyemiyorsunuz. Ayrıca peruk taktığımdan boynu açıkta bırakan kıyafetler giyemiyorum ve bunu kışın boğazlı badylerle, yazın ise yakası kapalı gömleklerle kamufle etmeye çalışıyorum ki bu da yakası kapalı kıyafete ihtiyacım olduğu anlamına geliyor. Mesela bulmakta en çok zorlandığım kıyafetler uzun etek ve yakası kapalı gömlek.

Evet Setrms, Tuğba, tekbir gibi tesettür kıyafeti satan yerler var ama sezon fiyatları çok uçuk. Mesela bir etek veya gömlek 129 tl . Yani bir etek alıp bir yıl hep aynı eteği giyeceksin nerdeyse. Ben kendi adıma bir parça kıyafete bu kadar para vemeye acıyorum ve zaten veremem de. Hadi manto, kap, pardesü falan alırsın da uzun süre kullanırsın. Ama bir gömleğe bu kadar para vereceksin haftada üst üste en fazla 2 gün giydin diyelim, 3. gün ne giyeceğim diye düşüneceksin. Sezon sonunu bekledik diyelim bu seferde beden kalmaz.

Bugün alışverişe çıkıp 2 tane alışveriş merkezi gezerek eli boş dönen ben sonunda eve gelip bilgisayar başına oturup bu yazıyı yazmaya başladım. Çünkü bu kadar gezdim hem yoruldum hem de bir sürü zaman harcadım. Ama elimde bir beyaz hırka ile geri döndüm. Gel de gıcık olma.

Kıyafetim nasıl olmalı?

1. Bir kere tesettüre uygun olmalı.

2.Yani uzun olmalı (işyerinde pantolon giymediğim için benim için etek ilk sırada ama pantolonlarda da uzun olmalı tabi) (Ayrıca bu uzunluğa gömlek ve üst grup için kol ve boy dahil )

3. Dar olmamalı.

4. İçini göstermemeli.

Zaten böyle kriterleriniz varsa baştan yandınız demektir. Seçenekler o kadar azalıyor ki anlatamam. Bir gömlek beğenirsiniz kolu kısadır, başka birinin boyu kısadır, başka biri çok incedir içini gösterir o yüzden içine badi giymeniz gerekir, başka biri çok dardır XL olan bile üstünüze oturur.

Alternatifler

Eğer google da “ankarada tesettür giyim” diye aratırsanız bir sürü işe yaramaz site geliyor karşınıza. Ve arattığım kelimelere uyan bir site yok maalesef. Bugün CEPA ve KENTPARK AVM lerini gezdim. Tesettür adına bir mağaza zaten yok.

AVM lerde olan firmalar arasında günlük kıyafet adına hem hesaplı hem de nispeten düzgün kıyafetlerin olduğu en iyi yer LCW. Neden?

1.Özellikle eteklerin bazılarını uzun (U) ve kısa(K) olarak ayırmaları çok iyi. Böylece kısa isteyenler de uzun isteyenlerde istediklerini bulabiliyorlar. Ama bazen çok beğendiğim bir eteğin uzununu bulamamak can sıkıcı. Hele bugün gördüğüm pantolonların kumaşlarına bayıldım. Ve bu kumaşların aynısından etek yapmamalarına çok kızıyorum. Bu konuda mailde attım hatta LCW ya.

2. Birde gömlek konusunda çok başarılılar. Fakat ne hikmetse yeni bir modamıdır nedir şu gömlekleri yaka kısmına yakın düğmelerini bitirip ordan sonrasını açık bırakmıyorlar mı çoooook gıcık oluyorum. Yakası kapalı gömlek istiyoruuuuuuum. Hatta hakim yakalı gömlekleri vardı ki bir zamanlar süperdi. Aslında hala varda işte yukarda da belirttiğim gibi yakası açık.

3.Her bedende kıyafet bulabilme imkanı var. 3XL kıyafetler bile var.

Hangi mağazalara takılıyorum?

Önce Setrms ve Tuğba Venn bazen de Tekbir.

Ama genellikle LCW, Tiffany, De Facto, Rodi mod

Bazen Moda İlgi, Ekol, Seçil, Kimlik, Accort

Nasıl olmasını isterdim?

1. Bu biraz uçuk olacak ama tüm mağazalarda tesettür kıyafet köşeleri olsun isterdim. Yani köşede değil aslında her kıyafetin birde alternatif olarak daha uzun daha kapalı olanı olsa yani kısa etek varsa aynısının uzunu da olsa. Kısa kollu gömlek varsa uzun kollusu da olsa. Yakası açık bir bluz varsa yakası kapalısı da olsa gibi..

2. İmkanım olsa bayanlar için bir tesettür mağazası açar ve orta yaş, genç, çalışan.. vs. olacak şekilde kısımlara ayırırdım. Fiyatlarda şöyle el yakmayacak cinsten olurdu.

3. Setrms, Tuğba, Armine, Kayra gibi firmaların ürünleri iyide çok uçuk fiyatları var. Bu firmaların şu anda ürettikleri kıyafetlerin yanında daha uygun fiyatları olan ikinci bir yan grup kıyafet daha üreterek her gelir düzeyindekilere hitap etmelerini isterdim. Hem bu onlar içinde çok karlı olurdu eminim.

6 yorum:

  1. ben Tugba Venn A city outlet den alisveris yapiyorum bence fiyatlar uygun sezon urunlerinde %25 indirim var orayi onerebilirim.

    YanıtlaSil
  2. önerin için teşekkürler ama ben takip ediyorum genelde beğendiğim şeylerde beden kalmamış oluyor malesef...şöle 38 falan olaydım keşkem:) sezon sonları 38 bedenden geçilmiyor...

    YanıtlaSil
  3. TUĞBA VENN 22 Aralık itibariyle %50 indirime girdi. Ben r526 kodlu ürünü aldım herkese tavsiye ederim. facebook.com/tugbavenn den bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. selamlar ..öncelikle çok dertli gördüm sizi.haklısınız.doğru söylüyorsunuz. bizim istanbulda daha çok alternatif bulma şansımız oluyor.ama biz de avm ye gideceksek sizin gibi belli yerlere belli zamanlarda bakabiliyoruz.ankarada da koton ve mango vardır sanırım.bunların outletleri de vardır.birincisi buralarda bişeyler bulabirsiniz.dediğiniz gibi rodi defakto lcw buralardan bakabilirsiniz zaten bakıyormuşsunuz.zara da uzun etekler çalışıyor bi süredir zaraya bakabilirsiniz.pahalı biraz fiyatlar ama sezon sonlarını takip etmek gerek.klasik kesim pantolonu uzun gömleklerle kombinleyebilirsiniz.blazer ceketle etek kombini yapabilirsiniz.bir de son yıllarda (malum herkes dertli bu hazır tesettür giyim markalarından)bi çok kimse diktirmeye yöneldi.iyi bi terzi bularak çözümlere ulaşabilirsiniz.nacizane aklıma gelenler bunlar.selamlar..

    YanıtlaSil
  5. ya bende abimin düğünü için bakıyorum ama yok :( maalesef istanbulada gidemem eminönü yada fatihte çok iyi de gidemem

    YanıtlaSil
  6. Betül cevahir butik online satışı var.isterseniz bir bakınTesettür gelinlik alanında markalaşan firma olarak bizde Ankarada ürünlerimizin satışını yapabilecek iyi bir firma arayışı içindeyiz. inş. çok kısa zamanda bunu gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

    YanıtlaSil